Poliepen

Mogelijke oorzaken:

 • verkeerd stemgebruik
 • infectie
 • slechte omstandigheden

Behandeling:

 • operatie
 • zwijgplicht
 • opnieuw opbouwen van de stem in therapie

Knobbeltjes op je stembanden

Een poliep is een knobbeltje dat meestal maar op 1 van de 2 stembanden zit. Het begint als een vochtuitstorting (Reinkes oedeem) aan de vrije rand van de stemband. Dit wordt gevolgd door een naar binnen groeien van jong bindweefsel waardoor de poliep vast van structuur wordt.

Vele bekende artiesten zoals Jan Smit, Marco Borsato en Caro Emerald hebben last gehad van poliepen en zijn er weer goed van genezen.

Wat is de oorzaak?

Er is nog veel onbekend over de oorzaken maar we kunnen ervan uit gaan dat het te maken heeft met chronische prikkeling. Dat kan komen door:

 • een acute infectie ter hoogte van het strottenhoofd of infecties van de bovenste luchtwegen,
 • stemmisbruik en verkeerd stemgebruik: stemgeven (spreken en/of zingen) met teveel druk onder de stembanden en een te slappe sluiting van het voorste deel van de stembanden waardoor het slijmvlies wordt meegezogen en uitstulpt.

Kun je het voorkomen?

In principe kan iedereen het krijgen maar je kunt de kans minimaliseren door enerzijds een goede stemtechniek en anderzijds oog voor goede omstandigheden zoals het vermijden van vermoeidheid, stress, rokerige ruimtes, alcoholgebruik etc. Het komt het meeste voor bij mannen tussen de 30 en de 50 jaar.

Hoe klinkt het?

Over het algemeen kunnen we zeggen dat we te maken hebben met 3 dingen:

 1. heesheid/schorheid,
 2. daling toonhoogte,
 3. de hoge tonen (lichte stem) zijn vrijwel onmogelijk.

Afhankelijk van de grootte vorm en plaats zien we nog drie andere dingen:

 1. wisselend stemgeluid (de ene keer goede stem dan weer slecht),
 2. diplofonie (het horen van 2 toonhoogtes tegelijkertijd; dat komt doordat er op een stemband een toenme van de massa is waardoor de toon daar lager is).
 3. toonhoogtebreuken (bij een gesteelde poliep: de steel buigt waardoor de poliep tussen de stembanden valt)

Wat kun je eraan doen?

Een operatie is absoluut noodzakeljijk. Je kunt met therapie de poliep niet verwijderen. Na de operatie zul je een aantal dagen zwijgplicht krijgen en met behulp van een stemtherapeute moet de stem in zijn geheel opnieuw opgebouwd worden. Dit duurt zo’n 2 tot 4 maanden.

Vrijblijvend advies over een training aanvragen?

Dat kan. Je kunt vrijblijvend bellen met 06-13 74 95 76, een email sturen naar liselotte@stemkunst.nl of via onderstaande knop een formulier invullen met je vraag. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

gratis trainingsadvies

We streven ernaar om binnen 1 werkdag contact met je op te nemen.