Training uitspraak en spreken met expressie

Wat ga je leren?

  • Accentloos spreken
  • Spreken met een goede dictie
  • Stemexpressie

PE punten: 9 (geaccrediteerd)

Datum: 02.10.2024

Tijd: 9:30u - 17:00u (inloop 9:00u)

Locatie: Nijkerk

Kosten: € 332,75 (incl. btw, inclusief lunch)

 

inschrijven

Ik ben nog niet overtuigd >


Meer informatie: 06-13749576 / liselotte@stemkunst.nl

Expressief spreken zonder accent en met een goede dictie

In deze training worden accentloos spreken en spreken met een goede dictie behandeld. Dit laatste wil zeggen dat de spraakbewegingen actief en soepel gemaakt worden en klinken. Daarnaast wordt stilgestaan bij stemexpressie. Door stemexpressie te gebruiken voorkomt u niet alleen dat u monotoon klinkt, maar kan er ook een onderliggende boodschap toegevoegd worden aan de talige boodschap. Soms doet dit afbreuk aan wat u wilt zeggen en soms versterkt deze expressie de boodschap juist.

Liselotte Hambeukers

Uw stemtrainer

De training wordt gegeven door Liselotte Hambeukers van Stemkunst. Liselotte is afgestudeerd als logopediste en tevens aan het conservatorium in Maastricht waar zij solozang Klassiek studeerde. Zij geeft trainingen op het gebied van stem, spraak en presentatie waarbij ze de opgedane kennis en ervaringen van beide opleidingen combineert.

meer over Liselotte >

Programma

9.30u - 11.00u

We behandelen de uitspraak. We beginnen met praktische informatie over hoe wij mensen beoordelen en welke rol uw spraak hierin speelt en wat de effecten hiervan zijn op hoe professioneel u wordt ingeschat als tolk.

Uitspraakregels worden uitgelegd zoals progressieve en regressieve assimilatie en het uitspreken van de eind -n.

11.15u - 12.45u

We doen oefeningen gecombineerd met een luistertraining. Deelnemers worden individueel gecoacht voor de groep en zij krijgen een analyse van hun eigen spraak. Deelnemers krijgen de mogelijkheid om leerdoelen op het gebied van hun eigen spraak aan te geven.

Er zijn twee rondes van individueel coachen voor de groep. In de eerste ronde wordt er gecoacht op een accentloze spraak en in de tweede ronde op een spraak met een goede dictie. Tussendoor worden er groepsoefeningen gedaan en trainen de deelnemers hun auditieve vaardigheden die nodig zijn om vocalen en tweeklanken klankzuiver te laten klinken.

Accentloos spreken en dictie zijn twee wezenlijk verschillende aspecten van de spraak. Aan een accent kun je horen waar iemand vandaan komt. Een goede dictie zorgt ervoor dat de spraak soepel en pittig klinkt, en aanvoelt. Dit heeft niets te maken met waar je vandaan komt. Zo komen bijvoorbeeld slissen en onduidelijk spreken in verschillende talen voor. Iemand met een goede dictie kan met een accent spreken en iemand die accentloos klinkt kan een slechte dictie hebben. Voor een professioneel overkomen is het van belang dat u grotendeels accentloos en met een goede dictie spreekt.

13.45u - 15.15u

In de middag wordt de expressie behandeld. Stemexpressie is de manier waarop de talige boodschap klinkt door gebruik te maken van ritme, dynamiek, melodie en kleur. Aan de hand van praktische informatie wordt inzichtelijk gemaakt hoe je door middel van veranderingen in deze aspecten niet alleen, expressief en boeiend kunt spreken, maar ook de onderliggende boodschap kunt veranderen.

15.30 - 17.00u

In het laatste blok worden individuele- en groepsoefeningen gecombineerd met een luistertraining. De deelnemers trainen hun eigen stemexpressie waarbij ze verschillende aspecten van stemexpressie zowel geïsoleerd als in combinatie met elkaar oefenen. Ook trainen ze hun auditieve vaardigheden zodat duidelijk wordt welke elementen van stemexpressie de onderliggende boodschap bepalen.

krystyna.jpeg

Ik ben trots op mijn certificaat en beveel de cursus “Uitspraak en spreken met expressie” zeker aan aan iedereen die veel met zijn of haar stem werkt.

Tijdens de cursus heb ik mijn uitspraak en spreekstijl aanzienlijk kunnen verbeteren. Daarnaast heb ik geleerd hoe vaak we onbewust anderen beoordelen op basis van hun manier van spreken. Het gaat niet alleen om de inhoud van de uitspraak, maar vooral om de intonatie, klankarticulatie en natuurlijk de lichaamshouding. Dialecten spelen hierbij geen rol.

Krystyna Wisniewska

lees de hele testimonial >

#1

De Stem en Spraak training van Stemkunst is door de klanten van KTV als beste training beoordeeld.

punten

Deze training is voor tolken en vertalers geaccrediteerd voor 9,5 PE (Wbtv) en 0,6 NPT (RTG) punten.

"Relevant voor mijn beroepsuitoefening maar ook heel toepasbaar in het dagelijks leven."
Cursist, KTV

Inschrijven voor de training uitspraak en spreken met expressie

Deze workshop organiseren we samen met Kennisnet voor Taal en Vakopleidingen. De inschrijving voor deze training verloopt via de website van Kennisnet voor Taal en Vakopleidingen.

Voor meer informatie kunt u bellen met 06-13749576 of u kunt zich direct inschrijven op de website van Kennisnet voor Taal en Vakopleidingen.

Inschrijven 02.10.2024